Monday, April 9

Hello 2018

...narrator...:: ekey'z 0 comments Links to this post
its been awhile. 

as i scroll down this blog.. i remember how much i love writing on this.... it is kind of therapy..
by the way, i am a mother of 3 now.. 

terkejut???
yes... me too...

what comes with new baby??? more fat.. hahahaha
so, until azam than ini, i am going to lose weight... like seriously. 

so, last month...i ended up sign up for this online lose weight program. "You can lose weight from home Program". at first aku tanya coach tu, program ni palau produk ke? sebab memang taknak masuk kalau produk based program... 

sebab nye....
1. ko akan religiously purchase that product 
2. sampai satu mase ko rasa dah la... penat dah dengan product tu

aku plak jenis cepat boring dengan product dan routine. so, klo gune product ko paham paham  je la kesudahannya... 

And.......I was fooled. it was a herbalife coaching... geram jugak aku at first. tapi laki aku cakap, follow je la dull, dah bayar banyak kot .RM370 per season. season ni 4 weeks je adik adik.... mane la aku tak geram kan...

so, i manage to loose weight nearly 5kg. suke sangatla bila naik nombor 7 kat penimbang tu.. lame dah rase tak jumpa number 7 tu. dan aku tak continue program tu... 

program tu macam ni, meh aku cerita sikit. ko akan bayar RM370 untuk 1 season. 4 weeks. die akan bagi Product Herbalife, meal plan, korang kene update plating setiap kali lunch. so, die akan advise la, carbo sikit, protein tak cukup ke.. camtu la.... so, ko nampak tak?? breakfast and dinner ko ambik product Herbalife ni... lepas tu, kalau kau nak continue until next season, ko kene register dengan coach tu.. maknenye sekarang kau downline coach tu la.. ni la yang paling trigger kemarahan aku... eh, sebab aku dah cakap awal awal, tak nak depend on product. tetibe lain plak gayenye. Aku siap tanya kot mase dalam group, ade tak meal plan kalau taknak gune Herbalife ni mase breakfast and dinner. Coach cakap takde.. what!!!! memang laki aku la mangsa tempat aku mengadu selama 4 minggu tu.. 

along the way... aku belajar jugak something
1. kene minum 2L air daily. 
2. snacking - buah. 
3. aku belajar kira kalori sendiri. since coach tu tak membantu kan... 

so, sekarang aku diet on my own. i control calories. my goal is at least before ramadan, which is another 1 month, 75kg.. 

75kg masih on the overweight kalau ikut BMI tu. tapi, ade la progress. lepas tu, kawan aku cakap, jangan drastik sangat. nanti tak sustain... so, aku ikutla nasihat kawan aku tu. 

pray for me guys... 
goal bukan nak kurus... tapi malas nak beli baju baru dan kemurungan bila baju lame tak muat. 

disclaimer : the program is work. tapi macam aku cakap, aku taknak depend on product. so, aku rasa tertipu dengan coach tu basically.. kalau korang nak loose weight easily, boleh je carik coach herbalife ni... it depends on you!!!

Thursday, November 6

Education

...narrator...:: ekey'z 1 comments Links to this post
Aku dulu belajar dengan PTPTN loan, yang membuatkan aku jadi pemiutang tegar..
damn u PTPTN.

aku dulu bayar gak consistently, sampai la at 1 point, tak tolak pun hutang. tolak bunga jer...
damn lagi skali...

so, untuk anak anak aku..
aku dah nekad, tak yah la PTPTN ni...
aku dah bukak EDU plan - melalui takaful.
Untuk imani, aku dulu ambik ETIQA TAKAFUL.
Untuk maryam, aku ambik PRUDENTIAL TAKAFUL -EDUPLAN.

Sebab, dengan Prudential, dah ade critical illness cover skali.
Aku pun suke..

Hehehe...
Both pun ok sebenarnye...

Sesape nak ambik EDUPLAN untuk anak anak boleh la call aku...
Bisa di atur...

Kebaikan takaful ni, ye la, budak kecik kan imun die tak sekuat kite yang beso ni.
Yang beso ni pn selalu je sakit. Ape tah lagi budak budak
Banyak kes, demam pun admitted.

Benefit nye, kalau ambik yang ada rider hospitalisation benefit, dapat la RM60-80 per day admitted.
cam kes aku sendiri, RM80.

Kurang kurang, ringan lah beban mak ayah. dalam masa 1 bulan dah dapat kalau hantar complete documentation. tak payah pun.

tapi, kene ingat, kalau dah ade sakit asal, insurans/takaful tak cover. sebab tu lebih elok buat masa sihat walafiat. cepat cepat call aku yer..hehehe...

Pastu, kalau dapat cemerlang, time upsr, pmr, spm, dapat saguhati lg.
Best kan...masa aku dl takde plak mak ayah aku ambik. ye la, dulu org tak sedar kebaikan takaful ni.

bila anak nak sambung belajar, boleh kuarkan simpanan belajar dorg ni.
rm20K dalam tangan... nilai ni pun bergantung kepada berapa korang nye contribution.
lagi byk contribution, lagi banyak simpanan...tak yah dah loan loan balaja ni...
kalau super cerdik, dapat scholarship, duit simpan wat bisnes...untung wooo....

Kalau amik rider untuk parent lagi la. kalau terjadi pape kepada pembayar, polisi kekal..
anak nak sambung belajar takde hal nyer. duit dah ade. just pursue your dream.

Perasan tak, chinese memang ambit insurans. lahir je trus ambik.
Sebab dorang taknak ambik risiko. duit belaja anak dah ade.
Kalau tak pandai, duit buat berniaga. ni aunti tu sendiri cakap kat aku...

masa tu pun aku kagum kat die. sebab aku sendiri pn, simpan lam takaful ni sebab nak anak belajar. kalau tak leh belajar tak terpikir pun. so, aku sendir dapat bukak minda..

its always have choices in life. tapi kita sendiri kene carik sources supaya kita ade choices nanti.

so, lagi sekali, boleh la call aku atau email kat aku kalau la ade pertanyaaan pasal PRUDENTIAL -EDUPLAN.

Insyaallah, kita sama sam bantu membantu.


Wednesday, August 27

Lidah

...narrator...:: ekey'z 1 comments Links to this post
Bak kata pujangga. 
Lidah lagi tajam dari mata pedang. 

Sekarang, dengan ade nye media sosial ni. Aku tengok golongan tukang herdik semakin la ramai. 

Upload gamba orang. Kutuk kutuk beria mengalah nabi. Macam die plak jatuh hukum. 

Bukan kah islam itu indah. Nak tegur (kalau betul salah) biarlah beradab. 

Jangan jauh kan lagi yg tak paham. Jangan yg salah lagi memberontak. Dah memang hati manusia kalau dah terguris, jarang ada yg baik nya. 

Aku dulu. Baju adik, ketat, atas punggung bagai. Astaghfirullah. Mase tu rs cam cantik la kot. 

Bukan takde yang tegur. Tapi tu la. Tak kena cara nya. Makin la aku tunjuk hebat. 

Alhamdulillah. Aku ada mak terhebat. Tak putus doa anak nya berubah. Timbul dalam hati tak selesa bl ketat nampak badan. 

Manusia berubah. Jangan diherdik di maki. Doa lah. 

Kalau tengok sahabat yang tak berkenam di mata. Berkawan la seperti biase. Tapi, jgn lupa doa. Agar insyaallah. Semua lita berjumpa di jannah. 

Iv been there. Aku tak cakap aku baik. Tapi aku nak jadi lagi baik. 

N yes. Aku pantang orang maki2 n kutuk kutul. Cam la ko hebat sangat. 

Hidayah kat tangan Allah. Dia nak tarik, tak tunggu esok. 

Renung renung kan lah. Semoga kita bijak berbicara. Lebih berhemah dalam segala segi. 

Insyaallah. 

Peace no war. 

Viva palestina. 

Saturday, June 14

Arwah mak

...narrator...:: ekey'z 1 comments Links to this post
Lately aku asyik teringat je arwah mak mertua. 

Comtohnye, arini aku teringin makan rendang. So masak rendang. Of coz rendang mak mertua alu lagi best. Tp aku teringat raya terakhir dengan die. Anak anak mintak rendang n ketupat. Suh laki aku gi amik daun kunyit kat belakang. Pastu die salah amik. 2kali plak tu. tergelak mak tengok anak die kene kutuk. Mak, rindu nye gelak tawa n senyum mak. 

Laki aku menurun banyak perangai arwah mak. Contohnye, die memang tak banyak cakap dengan irang baru die kenal. Senyum jek. Itu yang paling aku kenang. Tak pernah aku dengar die cakap kasar. 

Masa dia meninggal, ramai nye yang datang. Kawan kawan masjid. 

Semua cakap die baik. Tak pernah cakap buruk kt orang. 

Sabar yang amat

Rindu nye mak. 

N aku rasa aku tak jadi menantu yang baik. Itu yang aku kesal. Aku rasa banyak aku tak buat kat mak. Aku sempat jadi menantu mak untuk 2 tahun jek. Tapi 2 tahun tu indah sekali. 

Die yang pertama cakap kat imani 
'Selamat hari raya pertama imani' 
So sweet kan. 

Ya Allah, kau lapangkanlah ruang persemadiannya. Tenang kan lah dia di sana. Seaungguhnya dia seorang emak yang amat baik. Aminn.  

 

Ekey'z World Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez