Thursday, November 6

Education

...narrator...:: ekey'z 1 comments Links to this post
Aku dulu belajar dengan PTPTN loan, yang membuatkan aku jadi pemiutang tegar..
damn u PTPTN.

aku dulu bayar gak consistently, sampai la at 1 point, tak tolak pun hutang. tolak bunga jer...
damn lagi skali...

so, untuk anak anak aku..
aku dah nekad, tak yah la PTPTN ni...
aku dah bukak EDU plan - melalui takaful.
Untuk imani, aku dulu ambik ETIQA TAKAFUL.
Untuk maryam, aku ambik PRUDENTIAL TAKAFUL -EDUPLAN.

Sebab, dengan Prudential, dah ade critical illness cover skali.
Aku pun suke..

Hehehe...
Both pun ok sebenarnye...

Sesape nak ambik EDUPLAN untuk anak anak boleh la call aku...
Bisa di atur...

Kebaikan takaful ni, ye la, budak kecik kan imun die tak sekuat kite yang beso ni.
Yang beso ni pn selalu je sakit. Ape tah lagi budak budak
Banyak kes, demam pun admitted.

Benefit nye, kalau ambik yang ada rider hospitalisation benefit, dapat la RM60-80 per day admitted.
cam kes aku sendiri, RM80.

Kurang kurang, ringan lah beban mak ayah. dalam masa 1 bulan dah dapat kalau hantar complete documentation. tak payah pun.

tapi, kene ingat, kalau dah ade sakit asal, insurans/takaful tak cover. sebab tu lebih elok buat masa sihat walafiat. cepat cepat call aku yer..hehehe...

Pastu, kalau dapat cemerlang, time upsr, pmr, spm, dapat saguhati lg.
Best kan...masa aku dl takde plak mak ayah aku ambik. ye la, dulu org tak sedar kebaikan takaful ni.

bila anak nak sambung belajar, boleh kuarkan simpanan belajar dorg ni.
rm20K dalam tangan... nilai ni pun bergantung kepada berapa korang nye contribution.
lagi byk contribution, lagi banyak simpanan...tak yah dah loan loan balaja ni...
kalau super cerdik, dapat scholarship, duit simpan wat bisnes...untung wooo....

Kalau amik rider untuk parent lagi la. kalau terjadi pape kepada pembayar, polisi kekal..
anak nak sambung belajar takde hal nyer. duit dah ade. just pursue your dream.

Perasan tak, chinese memang ambit insurans. lahir je trus ambik.
Sebab dorang taknak ambik risiko. duit belaja anak dah ade.
Kalau tak pandai, duit buat berniaga. ni aunti tu sendiri cakap kat aku...

masa tu pun aku kagum kat die. sebab aku sendiri pn, simpan lam takaful ni sebab nak anak belajar. kalau tak leh belajar tak terpikir pun. so, aku sendir dapat bukak minda..

its always have choices in life. tapi kita sendiri kene carik sources supaya kita ade choices nanti.

so, lagi sekali, boleh la call aku atau email kat aku kalau la ade pertanyaaan pasal PRUDENTIAL -EDUPLAN.

Insyaallah, kita sama sam bantu membantu.


Wednesday, August 27

Lidah

...narrator...:: ekey'z 1 comments Links to this post
Bak kata pujangga. 
Lidah lagi tajam dari mata pedang. 

Sekarang, dengan ade nye media sosial ni. Aku tengok golongan tukang herdik semakin la ramai. 

Upload gamba orang. Kutuk kutuk beria mengalah nabi. Macam die plak jatuh hukum. 

Bukan kah islam itu indah. Nak tegur (kalau betul salah) biarlah beradab. 

Jangan jauh kan lagi yg tak paham. Jangan yg salah lagi memberontak. Dah memang hati manusia kalau dah terguris, jarang ada yg baik nya. 

Aku dulu. Baju adik, ketat, atas punggung bagai. Astaghfirullah. Mase tu rs cam cantik la kot. 

Bukan takde yang tegur. Tapi tu la. Tak kena cara nya. Makin la aku tunjuk hebat. 

Alhamdulillah. Aku ada mak terhebat. Tak putus doa anak nya berubah. Timbul dalam hati tak selesa bl ketat nampak badan. 

Manusia berubah. Jangan diherdik di maki. Doa lah. 

Kalau tengok sahabat yang tak berkenam di mata. Berkawan la seperti biase. Tapi, jgn lupa doa. Agar insyaallah. Semua lita berjumpa di jannah. 

Iv been there. Aku tak cakap aku baik. Tapi aku nak jadi lagi baik. 

N yes. Aku pantang orang maki2 n kutuk kutul. Cam la ko hebat sangat. 

Hidayah kat tangan Allah. Dia nak tarik, tak tunggu esok. 

Renung renung kan lah. Semoga kita bijak berbicara. Lebih berhemah dalam segala segi. 

Insyaallah. 

Peace no war. 

Viva palestina. 

Saturday, June 14

Arwah mak

...narrator...:: ekey'z 1 comments Links to this post
Lately aku asyik teringat je arwah mak mertua. 

Comtohnye, arini aku teringin makan rendang. So masak rendang. Of coz rendang mak mertua alu lagi best. Tp aku teringat raya terakhir dengan die. Anak anak mintak rendang n ketupat. Suh laki aku gi amik daun kunyit kat belakang. Pastu die salah amik. 2kali plak tu. tergelak mak tengok anak die kene kutuk. Mak, rindu nye gelak tawa n senyum mak. 

Laki aku menurun banyak perangai arwah mak. Contohnye, die memang tak banyak cakap dengan irang baru die kenal. Senyum jek. Itu yang paling aku kenang. Tak pernah aku dengar die cakap kasar. 

Masa dia meninggal, ramai nye yang datang. Kawan kawan masjid. 

Semua cakap die baik. Tak pernah cakap buruk kt orang. 

Sabar yang amat

Rindu nye mak. 

N aku rasa aku tak jadi menantu yang baik. Itu yang aku kesal. Aku rasa banyak aku tak buat kat mak. Aku sempat jadi menantu mak untuk 2 tahun jek. Tapi 2 tahun tu indah sekali. 

Die yang pertama cakap kat imani 
'Selamat hari raya pertama imani' 
So sweet kan. 

Ya Allah, kau lapangkanlah ruang persemadiannya. Tenang kan lah dia di sana. Seaungguhnya dia seorang emak yang amat baik. Aminn.  

Monday, June 9

Postpartum weight lost

...narrator...:: ekey'z 1 comments Links to this post
Meh cerita tentang berat lepas melahirkan. 

Mula mula booking ( booking ni adalah istilah buat buku pink) berat aku 74kgs. Mase ni baru 8wks mengandung. 

Sampai 39weeks, berat aku 85kgs. Ni la rekod terberat setakat ni. 

Alhamdulillah. Dah sampai balik ke 74kgs in 30days. 

Tapi, sebenarnye masa lahirkan imani, aku gain 12kgs.. Lepas 40 hari memang balik ke berat asal which is 62kgs. Tp lepas 2thn, berat naik ke 74kgs. 

So, goal aku adelah nak kembali ke 62kgs. I wont go lower than that. Sebab aku tak gemar sgt skinny. Aku suke in the middle of it. Curvy skit. So, takde la sekeping sgt. More sexy dat way. Untuk aku laaa. 

Persoalan nye sekarang. Camne nak turun lg 11 kg ni? Harini dah hari ke 38. Berat still static kat 74 kg. aku dh stress. Sebab aku breastfeeding, memang lapar la memanjang. N diet is not an option. Aku takmo anak aku minum susu tak berkhasiat. Gitewww. 

Incuk hubby plak kate. Running. Eh. Cam mana plak aku nak curil masa nk gi running bagai. Makan pun cepat kan main. Haish. 
 
Sekarang ni perut aku lapa balik. Aduh. Cam mane ni. Aku tak nak herbalife or shaklee or mane2 agen produk ni kasik suggestion. Sebab aku sendiri ahli herbalife. Tp aku percaya, i wan to do it the most natural way. Aku pn nak avoid soy based product ni. 

And one more thing, aku perlukan energy lebih. So, sekarang amat dependent on caffeine. Owh my. Harap2 tak bantutkan weight lost programme aku. 

This is just my mumbles. 
 

Ekey'z World Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez